Grafisch nieuwsPremium

“Duurzaamheid draait niet alleen om obstakels en consultants”

Febelgra sensibiliseert op tweede Duurzaamheidscongres

Tijdens ‘The Print Shift’, het Duurzaamheidscongres van sectorfederatie Febelgra, benadrukten verschillende sprekers dat het verlagen van de energiekosten en de CO2-uitstoot in onze bedrijven relevant blijft. In deze turbulente tijden lijkt het verminderen van broeikasgassen geen prioriteit meer, maar niets lijkt minder waar. 

Congres Febelgra
Marc Vandenbroucke, de general manager van Febelgra, verwelkomt de congresgangers in de lokalen van het VBO in Brussel


Helemaal in lijn met het thema van het Duurzaamheidscongres parkeren we de (elektrische) bedrijfswagen aan het dichtstbijzijnde station en sporen we richting hoofdstad. Febelgra verzamelt de troepen ook dit jaar voor een congres over duurzaamheid in de grafische branche. Een vijftigtal aanwezigen vindt de weg naar het hoofdkantoor van het VBO, waar niet minder dan negen sprekers het publiek zullen informeren en inspireren over onder meer duurzaamheidsrapportering, ClimateCalc (zie ook het artikel elders in deze uitgave) en de ontbossingswetgeving EUDR.

Duurzaamheidsrapportering

Na de introductie van Marc Vandenbroucke, de general manager van Febelgra, opende Vanessa Biebel, COO van het VBO, het congres met een overzicht van de Green Deal en de impact ervan op bedrijven. Biebel benadrukt dat aandacht voor duurzaamheid ook zakelijke kansen en een concurrentievoordeel biedt. Denk aan het identificeren van nieuwe marktopportuniteiten, het aantrekken en behouden van (jong) talent en het versterken van de relaties met uw stakeholders.

Iris Penninckx, actief bij het consultancybedrijf Pantarein uit Haacht, brak een lans voor duurzaamheidsrapportering bij kmo’s. De consultant schetste de contouren van de Europese CSRD-richtlijn waardoor alle grote (beursgenoteerde) bedrijven verplicht worden om te rapporteren. Voor kmo’s is er geen verplichting maar Penninckx ziet wel een effect doorheen de keten waarbij grote bedrijven hun leveranciers ook vragen om transparant te rapporteren over duurzaamheidsprestaties. Ook banken en investeerders vragen naar duurzaamheidsrapporten.

Labeldrukkerij loopt voorop

De spreker gaf het voorbeeld van Desmedt Labels in Bornem, een familiebedrijf met 47 werknemers en een omzet van 13,7 miljoen euro (cijfers 2023), dat op vraag van een grote retailklant gestart is met ESG-rapportage. “Het gaat om een kleine speler die voorloopt op het vlak van duurzaamheidsrapportering”, zegt Iris Penninckx. “Ze voelen de push van de grote spelers.”

Desmedt brengt om de drie jaar een nieuw duurzaamheidsrapport uit. In de tussenliggende jaren publiceren ze een datarapport met een uitgebreid overzicht van allerlei statistieken en key performance indicators (KPI’s). Het lijvige rapport van 22 bladzijden geeft daarnaast ook een overzicht van de belangrijkste doelstellingen die de labeldrukkerij de komende jaren wil realiseren. Zo wil Desmedt tegen 2030 zijn CO2-emissies met 42 procent doen dalen in vergelijking met het referentiejaar 2020. Het datarapport is een interessant document dat u kunt opvragen via de website van het bedrijf.

Desmedt Labels
Desmedt Labels in Bornem wil tegen 2030 zijn CO2-emissies met 42 procent doen dalen

Kleine investering, grote impact

ClimateCalc, het platform om uw ecologische voetafdruk te berekenen en te verbeteren, was de rode draad doorheen het congres. Benoit Moreau van Ecograf, die grafische bedrijven ondersteunt bij het implementeren van de tool, gaf uitleg over het opstarten van ClimateCalc in drukkerijen. Volgens Moreau kan de berekeningstool op zes tot acht weken geïmplementeerd worden in een bedrijf. De introductiekost bedraagt 1.200 euro en de jaarlijkse updatekost komt op 1.000 euro. De licentiekost hangt af van de grootte van het bedrijf en varieert tussen 300 en 1.700 euro per jaar. Febelgra-leden kunnen rekenen op een korting.

Stefaan Cardoen, process manager bij het printproductiebedrijf Hecht, sloot bij deze sessie aan door in te gaan op de eerste ervaringen met ClimateCalc. Volgens Cardoen werkt de tool prima voor alle producties op papier, maar voor de andere materialen en inkten zijn er momenteel nog onvoldoende gegevens beschikbaar voor een accurate berekening. “ClimateCalc is een kleine investering met een grote impact, een echte eye-opener voor efficiëntieverbetering”, duidt Stefaan Cardoen.

Stefaan Cardoen
Stefaan Cardoen, process manager bij Hecht, deelde zijn ervaringen met de implementatie van ClimateCalc

EcoPrint Score

De derde interventie over ClimateCalc werd gepresenteerd door Dirk Deroo, oprichter en CEO van softwarebedrijf Dataline. Deroo benadrukte het commercieel voordeel dat drukkerijen kunnen halen uit ClimateCalc. Binnen de MIS/ERP-software van Dataline is ClimateCalc gekoppeld met de MultiPress CO2-Suite.

“Al enkele jaren kunnen gebruikers de exacte CO2-uitstoot per printproduct vermelden op offertes, orderbevestigingen of facturen”, legt Dirk Deroo uit. “Dit gebeurt op basis van auditgegevens, afgestemd op de Europese regelgeving. Daarnaast genereert de CO2-suite uitgebreide rapporten voor bedrijven en instellingen met rapporteringsplicht. De verwerking van deze gegevens gebeurt volledig automatisch, zodat deze waardevolle informatie geen extra werktijd kost.”

Nieuw in de CO2-suite is de toevoeging van de ‘EcoPrint Score’ op offertes, orders en facturen. Net als bij ecolabels in andere sectoren (bouw, automotive, elektro) of de Nutri-Score in voeding, geeft dit label een heldere indicatie van de ecologische voetafdruk van drukwerk. “Dankzij deze innovatie kunnen grafische bedrijven niet alleen duurzamere keuzes aanbieden, maar ook hun marges verbeteren, nieuwe klanten aantrekken en zich onderscheiden in een steeds milieubewustere markt”, stelt Deroo.

Met deze ‘Nutri-Score van de printindustrie’ wil Dataline de drukwerkinkoper een referentiekader bieden. “Dit geeft drukkerijen de kans om producten met een betere ecoscore aan hogere marges te verkopen”, klinkt het.

MultiPress
Dataline introduceert de 'EcoPrint Score' om de drukwerkinkoper een helder referentiekader te bieden

EUDR draait om traceerbaarheid

Een derde thema dat uitgediept werd is de EUDR, de fameuze ontbossingswetgeving die veel vragen oproept in onze sector. Spreker Anke Massart van Pantarein gaf een stand van zaken van de regelgeving. Zoals bekend is de uitvoering van de EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten uitgesteld tot eind 2025 voor alle organisaties, ongeacht hun omvang. Dit geeft bedrijven extra tijd om zich aan te passen.

Als onderdeel van deze verordening moeten de betrokken organisaties een zorgvuldigheidssysteem (Due Diligence System of DDS) invoeren dat de traceerbaarheid van hun houtleveringen garandeert. We gaan in dit artikel niet te diep in op dit thema, maar geven alvast mee dat PEFC Belgium een tool heeft ontwikkeld om gecertificeerde bedrijven te ondersteunen bij hun inspanningen om aan de regelgeving te voldoen.

Pauline Darfeuille, ESG manager bij Antalis, bracht als boodschap dat de papierdistributeur alles zal doen om de administratieve impact voor de klanten te minimaliseren. “Ons bedrijf bereidt zich voor op de invoering van de EUDR en zal tegen 1 januari 2026 klaar zijn”, beloofde Darfeuille.

Bos
De uitvoering van de EUDR, de EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten, is uitgesteld tot eind 2025

Perceptieprobleem en subsidies

Een vreemde eend in de bijt, maar top-of-the-bill, was spreker Wouter Torfs. De ondernemer schetste de strategische visie op duurzaamheid van Schoenen Torfs. De grafische sector is geen onbekende voor de prominente ondernemer. Torfs is onder meer actief als lid van de Raad van Advies van Artoos Group. Voor Wouter Torfs draait duurzaamheid niet alleen rond lastige thema’s, obstakels en consultants. “De drukkerijwereld worstelt met een perceptieprobleem op het vlak van duurzaamheid. Het thema biedt grafische bedrijven een kans om positief te communiceren richting de eindgebruikers”, adviseert Torfs. Al is greenwashing uit den boze, zie ook de Green Claims Directive van de EU.

Het Duurzaamheidscongres werd afgerond met een interventie van Hans Haagdorens van VLAIO die een overzicht gaf van het steun- en subsidiekader voor duurzaam ondernemen in Vlaanderen. Een tip die we graag meegeven: voor u een subsidieaanvraag doet, neem even contact op met een VLAIO-bedrijfsadviseur om na te gaan of uw project kans maakt op een subsidie. Het bespaart u de moeite om een dossier uit te schrijven en in te dienen die toch niet zal weerhouden worden. Voor het installeren van een klassieke warmtepomp voor klimatisatie, een elektrische batterij, zonnepanelen, isolatie of een WKK-installatie (behalve op biogas) is bijvoorbeeld geen steun mogelijk. Voor warmteopslag, een geothermische warmtepomp of de aankoop van een elektrische vrachtwagen is er wel steun. Doe er uw voordeel mee.

Wouter Torfs
Volgens Wouter Torfs biedt het thema duurzaamheid grafische bedrijven de kans om positief te communiceren naar de markt 
Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Kurt De Cat3 april 2025

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Verpakking & Label maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.