Omzet grafische sector groeit met bijna één procent
Het verkiezingsjaar 2024 zorgde voor een kleine omzetstijging in de Belgische grafische industrie. Volgens cijfers van sectorfederatie Febelgra steeg de globale sectoromzet met 0,84 procent naar 2,29 miljard euro.

"We houden stand", stelt Marc Vandenbroucke, de general manager van Febelgra, terwijl hij de jaarcijfers over 2024 duidt. De totale sectoromzet, inclusief de dagbladdrukkerijen, steeg van 2,271 miljard euro in 2023 naar 2,29 miljard vorig jaar. Dat is een toename met 19 miljoen euro of 0,84 procent. Daarmee volgt de grafische sector de Belgische economie die in 2024 met een procent groeide.
Verkiezingsdrukwerk
Op zich is deze kleine stijging goed nieuws maar Febelgra benadrukt dat 2024 een dubbel verkiezingsjaar was. De federatie heeft geen specifieke cijfers beschikbaar over het aandeel van het verkiezingsdrukwerk in de globale omzet. "Maar het is duidelijk dat de verkiezingen een zekere boost geven die wellicht de omzetstijging verklaren", zegt Vandenbroucke. Hij schat dat het verkiezingsdrukwerk een omzet van ongeveer 30 miljoen euro vertegenwoordigde.
Als we de cijfers van de verschillende subsectoren van de grafische industrie analyseren dan realiseerden de drukkerijen een omzetgroei van 2,46 procent naar 1,83 miljard euro. De prepressbedrijven kenden een omzetdaling van 5,21 procent naar 382 miljoen euro. Ook bij de afwerkingsbedrijven (-2,24%) en de dagbladdrukkerijen (-5,67%) zien we een daling.
Greenwashing
"De afkoelende economie en de grote retailers die meestal omwille van greenwashing aankondigen om te stoppen met offline marketing en over te schakelen naar digitale alternatieven, doen de vraag naar commercieel drukwerk dalen", stelt Febelgra. De sectorfederatie heeft geen cijfermateriaal over de verschillende marktsegmenten van drukwerk. "Maar boeken, large format printing, labels en etiketten, verpakkingsdrukwerk doen het over het algemeen wél goed", onderstreept Marc Vandenbroucke.

Automatisering en robotisering
Ook het investeringsvolume in de grafische industrie kende een daling in 2024. Het investeringsbudget kromp met 9 procent tot 90,10 miljoen euro. Een daling is op zich niet onlogisch gezien de investeringen drie jaar op rij toenamen in 2021, 2022 en 2023. Maar een forse krimp van bijna tien procent wijst ook op een aangetast ondernemersvertrouwen. "Nochtans zijn verdere automatisering en robotisering meer dan ooit het antwoord op de problematiek van hoge productie- en loonkosten", reageert Febelgra. "Dit is de enige manier om de concurrentiekracht te vrijwaren."

Handelsbalans in het rood
Op het vlak van buitenlandse handel zien we de export minimaal stijgen met 0,15 procent naar 717,84 miljoen euro. Het aandeel van de export in de totale omzet blijft hiermee quasi stabiel op 31,33 procent. We exporteren vooral naar onze buurlanden met Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op kop. Ook de import nam in 2024 toe. De invoer steeg met 3,67 procent naar 720 miljoen euro. Dit zorgt voor een tekort op de handelsbalans van 2,25 miljoen euro.
Febelgra merkt op dat we sedert 2021 al drie jaren hebben met een negatieve handelsbalans terwijl dat in de jaren voorheen nooit het geval was. "Dit betekent dat onze concurrentiekracht ten opzichte van onze belangrijkste handelspartners – Nederland, Frankrijk en Duitsland – daalt", stellen ze vast. De sectorfederatie wijst naar de hogere energieprijzen, de structurele impact van de looninflatie en de verstikkende regelgeving. "Wat betreft dit laatste bracht het regeerakkoord enig soelaas, maar voorlopig blijft het wachten op praktische maatregelen die het ondernemerschap effectief ademruimte geven."
