Vatenpallet van 100 procent PCR voor Grolsch
Circulair verpakken
De Nederlandse bierbrouwer Grolsch heeft een volgende stap gezet richting een circulaire economie. Sinds begin dit jaar maakt het bedrijf gebruik van pallets uit gerecycleerd plastic, geleverd door Schoeller Allibert.

De bestaande pallets voldeden niet meer aan de behoeften van Grolsch. Hun zware gewicht dreef de transportkosten en de bijbehorende CO2-uitstoot omhoog, terwijl verouderde mallen ze moeilijker verkrijgbaar maakten. Maar het ging niet alleen om logistiek en functionaliteit, Grolsch wilde ook zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen halen.
“Het vervangen van deze pallets was een uitstekende gelegenheid om stil te staan bij de gevolgen voor het milieu”, zegt Joost Nawijn, verpakkingsspecialist bij Grolsch. “Daarom wilden we een lichtere pallet van gerecycleerd materiaal, dus een duurzamere oplossing.”
100 procent PCR

Schoeller Allibert leverde vervolgens een pallet op maat die aan alle eisen van de brouwerij voldoet. De nieuwe ladingdragers zijn gemaakt uit 100 procent post-consumer gerecycleerd plastic en zijn bovendien 12 kilogram lichter dan hun voorgangers. Grolsch kan het materiaalverbruik dus aanzienlijk verminderen.
De ontwerpers bereiken het lagere gewicht van de pallet met de speciale honingraatstructuur, maar ook door een andere productietechniek. In plaats van een lagedrukproces te gebruiken, produceren de experts de pallets met behulp van een hogedruk-spuitgietproces. Het gerecycleerde plastic is afkomstig van gebruikte flessen en verpakkingen die worden ingezameld, gesorteerd, gereinigd en verwerkt tot nieuwe producten. Daarnaast worden ook oude pallets die zo zijn gemaakt – post-industrieel – opnieuw gebruikt. Dit vermindert de uitstoot met naar schatting 83 procent in vergelijking met pallets die gemaakt zijn van virgin plastic. Zodra de ladingdrager het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt, neemt Schoeller Allibert die terug en recycleert hem (post-industrieel).
Lichter en sterker
De nieuwe pallet biedt volgens Grolsch nog meer mogelijkheden voor de dagelijkse werkzaamheden van de brouwerij. “De honingraatstructuur maakt hem lichter en sterker. Vorkheftrucks kunnen hem ook gemakkelijker oppakken dankzij de soepelere vorkingangen, waardoor er nauwelijks schade ontstaat. Het stapelbare ontwerp maakt een naadloze overgang tussen oude en nieuwe pallets mogelijk, zodat de gebruiker beide versies naast elkaar kan gebruiken. Bovendien is er door de stapelbaarheid minder ruimte nodig voor retourtransport, wat ook de CO2-uitstoot vermindert omdat er minder ritten nodig zijn.”