Fost Plus: “Elke Belg sorteert jaarlijks bijna 80 kg verpakkingen”
Uit de jaarresultaten van Fost Plus, verantwoordelijk voor het beheer van huishoudelijke verpakkingen in België, blijkt dat het recyclagepercentage steeg voor bijna alle verpakkingsmaterialen (plastics, aluminium, drankkartons, glas en papier-karton). Elke Belg sorteerde 25,7 kg PMD (goed voor zo’n 14 blauwe zakken), 24,7 kg papier-karton en 28,7 kg glas.

Voor plastic verpakkingsmaterialen noteert Fost Plus een stijging in het recyclagepercentage van 69 procent naar 71 procent, wat neerkomt op ongeveer 4.400 ton extra plastic verpakkingsmaterialen gerecycleerd. Dit kan volgens Fost Plus toegeschreven worden aan de hogere inzameling van PMD bij zowel gezinnen als bij bedrijven. In 2024 werd er in België 8 procent meer PMD ingezameld, wat het totaal op 322.000 ton PMD brengt waarvan 19.000 ton via bedrijven. Elk gezin zette bijna een volle PMD-zak extra buiten ten opzichte van 2023 (stijging van 1,3 kg/inwoner).
Sorteerfouten aanpakken
“De burger heeft de uitgebreide sorteerboodschap voor PMD duidelijk goed omarmd”, zegt Francis Huysman, de managing director van Fost Plus. “Het is vooral bij de plastic verpakkingsmaterialen dat we de grootste vooruitgang zien. Uit onderzoek blijkt dat er nog het meeste twijfel bestaat over piepschuim en batterijen – die voor alle duidelijk niet in de PMD-zak thuishoren – en aluminium schaaltjes. Het komt er nu op aan om ook die laatste sorteertwijfels weg te werken.”
Fost Plus stelt immers vast dat het aandeel sorteerfouten steeg, zowel bij huishoudens als bedrijven. Dankzij sensibilisering over de impact van sorteerfouten en doorgedreven samenwerking op het terrein met afvaloperatoren en intercommunales ziet Fost Plus in de eerste maanden van 2025 een voorzichtige daling van het niet-correct gesorteerde materiaal in de PMD-zakken.
Opvallend: het recyclagepercentage en de ingezamelde hoeveelheden papier-karton liggen beduidend hoger dan in 2023. Dit is het gevolg van de nieuwe verdeelsleutel verpakking/niet-verpakking voor oud papier die de Interregionale Verpakkingscommissie vastlegde vanaf 2024. Om dit cijfer beter te kaderen, werken Fost Plus en Valipac samen aan een nieuwe inschatting van de totale markt voor huishoudelijke en bedrijfsmatige papier-kartonverpakkingen.
Duurzaam verpakkingsontwerp
in 2024 kwamen opnieuw minder verpakkingen (-1%) op de markt (in gewicht) als gevolg van de economische conjunctuur maar ook dankzij de doorgedreven aandacht van de sector voor ecodesign, waardoor verpakkingen lichter en efficiënter worden.
Eind vorig jaar was 99 procent van alle eenmalige verpakkingen recycleerbaar. Voor zo’n 7.000 ton, op een totaal van 728.392 ton verpakkingen die de leden van Fost Plus op de markt brengen, diende nog een recyclageoplossing gevonden te worden. Analyses van de aangiftes van de leden leren dat de grootste uitdagingen om verpakkingen recycleerbaar te maken nog liggen bij de verpakkingen voor koffie en natte dierenvoeding, schaaltjes voor vers vlees of vis, medicijnen en verpakkingen voor zuivelproducten.
In 2024 werd 557.364 ton herbruikbare verpakkingen op de markt gebracht door de leden van Fost Plus. Daarmee komt het aandeel herbruikbare verpakkingen ten opzichte van het aandeel eenmalige verpakkingen op 43 procent te staan.
“Zestig procent van de consumenten wil weten wat bedrijven doen om de ecologische voetafdruk van hun verpakking naar beneden te halen”, zegt Francis Huysman. “Wij helpen onze leden om enerzijds hun verpakkingsontwerp steeds verder te optimaliseren en om anderzijds de transitie naar alternatieve verpakkingssystemen zoals herbruikbare verpakkingen te versnellen.”
Meer binnenlandse recyclagecapaciteit
In 2024 zette België zich verder op de kaart als voortrekker in de circulaire economie. Fost Plus benadrukt de eerstesteenlegging van de nieuwe recyclagefabriek MOPET in Neufchâteau voor PET-flessen en PET-schaaltjes, de eerste tonnages polystyreen die geprepareerd zijn om in de Plastics2Chemicals-installatie van Indaver verwerkt te worden en pilootprojecten om complexe verpakkingstypes te sorteren.
“Voor de recyclage van plastic betekent dit dat 49 procent ondertussen in Belgische recyclagecentra verwerkt werd. In 2020 was dit nog maar 9 procent. De rest gaat naar partners in de buurlanden en blijft dus binnen de EU”, duidt Fost Plus.
“België staat al jaren in de Europese top qua inzameling en recyclage maar we moeten ons er bewust van zijn dat recyclage alleen niet volstaat”, stelt Francis Huysman. “Zo zet de Europese Packaging and Packaging Waste Regulation strikte doelstellingen voor recyclage maar ook voor het gebruik van gerecycleerd materiaal én verpakkingspreventie.”