De toekomst van print en sign: efficiëntie centraal
Preview Fespa Global Print Expo
De internationale vakbeurs Fespa Berlijn brengt een duidelijke focus op automatisering, intelligente workflows en slimme integraties. Belgische en internationale spelers tonen er oplossingen die inspelen op de groeiende nood aan efficiëntie, betrouwbaarheid en schaalbaarheid in de print- en signsector. We presenteren hier alvast een greep uit het aanbod.

Het Belgische Dataline, ontwikkelaar van de MultiPress MIS/ERP-software, stelt vast dat de administratieve kosten van de meeste sign- en large format-orders in Europa nog steeds verrassend hoog zijn. Volgens Dirk Deroo, de CEO van Dataline, is workflowoptimalisatie door automatisering al lang geen keuze meer, maar een harde noodzaak. "Digitalisering en automatisering dringen al jaren in versneld tempo onze industrie binnen", zegt Deroo. "Printprofessionals in Europa en daarbuiten weten dat ze hun administratieve workflow moeten automatiseren én hun andere bedrijfsprocessen moeten stroomlijnen. Enkel zo kunnen zij orde op zaken stellen en zich handhaven in een steeds competitievere markt."
Controleren en corrigeren
Op Fespa Berlijn introduceert Dataline Check & Repair Pro (Smart Onboarding). Deze tool controleert en corrigeert pdf-bestanden onmiddellijk bij de orderintake, zodat ze probleemloos in de productie kunnen worden verwerkt. Dankzij de nieuwste ISO- en GWG-standaarden waarborgt Check & Repair Pro niet alleen de technische kwaliteit van bestanden (zoals beeldresolutie, afloop en kleurinformatie), maar ook hun overeenstemming met de ordergegevens.
Check & Repair Pro biedt directe feedback over de staat van de aangeleverde content. Ordermanagers kunnen via de Controle Cockpit in MultiPress bestanden verifiëren en krijgen vanuit het systeem adviezen om gedetecteerde problemen te verhelpen. Door die problemen vroegtijdig op te lossen, vermijdt deze tool dure herdrukken en productieblokkades. Waar preflight-controle traditioneel pas later in het proces gebeurde, zorgt Check & Repair Pro Smart Onboarding ervoor dat sign- en grootformaatbedrijven erop kunnen vertrouwen dat er in de productie geen problemen zullen voorkomen met pdf-bestanden.
Gecertificeerde integraties
Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met een uitgebreid aanbod van workflowintegraties. De bestaande koppeling met de Agfa Asanti front-end werd onlangs uitgebreid. Voortaan worden productiegegevens van Agfa-grootformaatprinters naar MultiPress doorgestuurd om CO2-rapporten aan te vullen met precieze data. Bezoekers kunnen deze nieuwe toepassing live ontdekken op de Agfa-stand (hal 27, stand D60-70) en bij Dataline (hal 27, stand D90).
Dataline demonstreert op Fespa ook de bidirectionele koppeling met OneVision Software (hal 25, stand C25). Dankzij de automatische uitwisseling van ordergegevens tussen beide systemen worden knelpunten tussen administratie en productie opgelost, zonder manueel werk of tijdverlies.

Hard- en software
Ook bij Durst (hal 27, stand 35) veel aandacht voor software, "ontwikkeld om processen te stroomlijnen, productie te optimaliseren en kosten te verlagen", aldus de Italiaans-Oostenrijkse groep. Zo introduceert het bedrijf nieuwe AI-oplossingen die de gebruiker in elke stap van het proces ondersteunen. "Ze vereenvoudigen de workflow en verbeteren de gebruikerservaring." De nieuwste versie van Durst Workflow bevat een automatiseringspakket waarmee gebruikers printopdrachten automatisch kunnen verwerken van bestand tot printer. Verder wordt er in Berlijn gefocust op Durst Analytics in de cloud met nieuwe functies die de gebruikerservaring verder verbeteren. Smart Shop is dan weer een intuïtieve en geïntegreerde e-commerceoplossing, ontwikkeld voor de digitale printindustrie. Lift ERP, ten slotte, is een complete bedrijfsoplossing, van orderinvoer tot facturatie.
Op het vlak van hardware presenteert Durst vier printoplossingen: (1) de P5 X combineert vlakbedprinten en roll-to-roll-printtechnologie. (2) De P5 350 HS D4 wordt geprofileerd als het high-speed werkpaard van Durst, met verbeterde prestaties, hogere productiviteit en maximale efficiëntie. (3) De fabrikant kondigt ook een innovatie in sublimatieprinten aan. Het gaat om een brede sublimatieprintoplossing met geïntegreerde inlinefixatie. En er is een (4) nieuwe printerserie voor textieldruk. "Een uitbreiding van het gamma voor binnen- en buitentoepassingen, met gebruik van watergebaseerde inkten", aldus de fabrikant.

Comeback
Printerfabrikant Fujifilm (hal 25, stand B60 en A61) is voor het sinds 2023 terug aanwezig op Fespa. Op stand B60 worden de Acuity Ultra Hybrid Pro en de nieuwe Fujifilm en Barberan single pass HS3000-inkjetpers getoond. De aangrenzende stand (A61) zal de officiële lancering van Fujifilms Acuity Triton en Aquafuze-inkttechnologie laten zien, die vorig jaar op Drupa werd getoond.
De Acuity Ultra Hybrid Pro is volgens Fujifilm "ontworpen voor printbedrijven die elke opdracht willen kunnen aannemen, of het nu gaat om grote, kleine of zeer kleine oplagen op rol- of plaatmateriaal." Gebruikers kunnen snel en eenvoudig wisselen tussen rol- en plaatmaterialen. De printer beschikt daarnaast over een optie voor ‘kleine oplagen’, met een in het printbed geïntegreerde functie voor kleine rollen waarmee opdrachten in kleine oplagen ad hoc kunnen worden uitgevoerd. De Acuity Ultra Hybrid Pro maakt gebruik van een gepatenteerde inkttechnologie die hecht op een breed scala aan media. De printer heeft een printbreedte van 3,3 m en is uitgerust met 32 Kyocera-printkoppen, elk met 10.624 nozzles per kleur voor het aanbrengen van 3,5 pl druppeltjes. De Acuity Ultra Hybrid Pro kan bij de productie van grote volumes worden geïntegreerd met een nieuw automatiseringssysteem. Dit systeem voor plaatmaterialen is ontworpen om met één operator een volledig geautomatiseerd pallet-naar-palletproces te kunnen verzorgen op de machine. De Acuity Ultra Hybrid Pro zal kort na Fespa verkrijgbaar zijn.

Voor het printen bij ultrahoge productiesnelheden hebben Fujifilm en Barberan een single pass inkjetprinter ontwikkeld die verkrijgbaar is in twee configuraties. De HS6000 kan een productievolume van 6.000 m/uur leveren, terwijl de HS3000, het iets kleinere alternatief met een iets lager productievolume, wordt gelanceerd op Fespa. Single pass printers uit de HS-serie zijn volgens de fabrikanten de eerste die voor meerdere substraten gebruikmaken van de nieuwste printkoppen met hoge resolutie (600 dpi) en kleine druppelgrootte (5 pl). De printers uit de HS-serie hebben opties voor handmatige invoer met een capaciteit van 600 platen per uur en geautomatiseerde systemen met 2.000 platen per uur. De machine bestaat uit vijf kernelementen: inlegapparaat, primerstation, printengine, vernisstation en stapelaar. Er zijn diverse configuraties mogelijk binnen elk onderdeel, wat in totaal ongeveer 216 mogelijkheden geeft waaruit klanten kunnen kiezen. Fujifilm zal op de stand een interactieve configurator presenteren waarmee potentiële klanten de machine kunnen samenstellen op basis van hun activiteiten. Daarnaast bereidt het bedrijf zich voor op een openhuisevent in de zomer waarvoor geïnteresseerde partijen zich kunnen registreren.

Snijden en frezen
Kongsberg Precision Cutting Systems (PCS) toont op Fespa twee snijsystemen voor de print- en signindustrie. De Kongsberg Ultimate 24 is een digitale snijtafel voor golfkarton en displayproductie. Ontworpen voor continue operaties aan hoge snelheid, met een versnelling van 2,7 G en snijsnelheden boven de 165 m/min. De Kongsberg C24 is een grootformaat snijtafel, aangedreven door een 3kW-freesunit voor uiteenlopende freesopdrachten – van sporadisch licht frezen tot intensieve taken met zware materialen. "Met een versnelling van 1,7 G en snelheden tot 100 m/min combineert de C24 kracht met precisie, zonder in te boeten op afwerkingskwaliteit – zelfs bij veeleisende materialen en volumes", aldus de fabrikant.
Kongsberg PCS presenteert in Berlijn ook de nieuwe iPC 3.1-software, een belangrijke update van het bedieningssysteem die op meerdere Kongsberg-tafels zal worden uitgerold. "De software werd ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak, flexibiliteit en maximale uptime – en zorgt voor een significante productiviteitsstijging in dagelijkse productieprocessen."

UV-DTF-technologie
Mimaki Europe (hal 1.2, stand B20) zal op Fespa de UJV300DTF-75 voorstellen. Het gaat om de eerste UV-DTF-printer van de Japanse printerfabrikant. De direct-to-film-printer is geschikt voor het decoreren van objecten in allerlei vormen en formaten, ook op oneffen of gebogen oppervlakken. De UJV300DTF-75 maakt gebruik van een transferprintmethode waarbij het ontwerp rechtstreeks op een gelijmde film wordt geprint, die vervolgens op een transfersheet wordt aangebracht en daarna op het gewenste object wordt overgezet. "Dit proces vergroot de creatieve mogelijkheden en verkleint tegelijk het risico op misdrukken", duidt Mimaki.
De printer is uitgerust met siliconen pinchrollers die voorkomen dat de film loslaat of dat lijm wordt verwijderd. "Dit zorgt voor een stabiele verwerking en consistente printkwaliteit", aldus Mimaki. De printer beschikt over Mimaki’s kerntechnologieën, zoals automatische nozzlecontrole, een functie voor nozzleherstel, inktcirculatie en een antibotsingssensor, voor een betrouwbare werking met minimale tussenkomst van de gebruiker. "Mimaki nam het voortouw met de lancering van zijn eerste DTF-printer in 2023, die nog steeds bijzonder succesvol is binnen de textielmarkt", zegt Arjen Evertse, director Sales bij Mimaki Europe. "Op dat succes bouwen we nu verder door het kernprincipe – eerst printen op film en vervolgens overbrengen op moeilijk te bedrukken oppervlakken – uit te breiden naar nieuwe markten."

Gestroomlijnde workflows
Het Japanse Mutoh (hal 27, stand B65) pakt op Fespa uit met drie innovaties die antwoorden moeten bieden op de evoluerende noden van de moderne printprofessional. In combinatie met het bestaande portfolio ligt de nadruk op praktijkgerichte toepassingen en gestroomlijnde workflows. Wie zoekt naar efficiëntie op een beperkte ruimte, vindt soelaas in de nieuwe XpertJet C641SR Pro – een compacte 24" (63 cm) printer en cutter in één. "Deze allrounder bundelt geavanceerde printtechnologie met nauwkeurige snijmogelijkheden in één toestel, en mikt daarmee op signmakers en creatieve studio’s die geen toegevingen willen doen op kwaliteit of precisie", stelt Mutoh.
Met een breedte van 64" en zes kleuren (C, M, Y, K, wit en vernis) legt de XpertJet 1682UR de lat hoog op het vlak van productiviteit (tot 27,3 m²/u). "Dankzij zijn innovatieve mogelijkheden voor meerlaagse prints en het gebruik van toekomstgerichte, gezondheidsvriendelijke uv-led-inkten, speelt dit model in op de groeiende vraag naar creatieve toepassingen en verantwoorde productie", duidt Mutoh. Een derde blikvanger is de nieuwe HydrAton 1642, een 64" roll-to-roll-printer met watergebaseerde uv-inkt. Deze technologie combineert de snelle droging en veelzijdigheid van uv-inkt met de milieuvriendelijke eigenschappen van watergebaseerde inkten. Dit resulteert in briljante kleuren en een uitstekende hechting op uiteenlopende media.

Vlakbed en roll-to-roll
Bij swissQprint (hal 27, stand C60) kunnen de bezoekers kennismaken met het nieuwe assortiment vlakbedprinters. De Zwitserse printerfabrikant zet de Nyala in de schijnwerpers, inmiddels de vijfde generatie en 23 procent sneller dan zijn voorganger, en de Kudu-vlakbedprinter, nu met een maximale output van 341 m²/u. Ook de Karibu-roll-to-roll-printer staat op de stand. "We zullen de bezoekers verrassen met unieke kenmerken gericht op hoge efficiëntie, evenals uitzonderlijke mogelijkheden zoals vernisdecoratie en tastbare prints die men normaal gesproken alleen van vlakbedprinters zou verwachten", stelt swissQprint. Tijdens de demonstraties ontdekken de bezoekers een kleurrijke variëteit aan vlakbed- en roll-to-roll-toepassingen – inclusief neonprint. "Daarnaast leren ze over de betrouwbaarheid en lange levensduur die bijdragen aan het hoge rendement (ROI) van onze printsystemen", aldus de fabrikant.

Digitale productie
Exposant Zünd (hal 27, stand B30) pakt uit met Zwitserse snijtechnologie die gekenmerkt wordt door modulariteit en automatisering. "Wat we in Berlijn tonen, is geen statisch productgamma, maar een visie op digitale productie", stelt de machinebouwer. Centraal op de stand staat de Zünd S3, een compacte snijplotter die schakelt tussen rollenmateriaal en harde plaattoepassingen. Wie het zwaardere werk wil aanschouwen, kan terecht bij de Zünd G3, uitgerust met het PortaBase 175-systeem. Dankzij een robotarm met een bereik van 175 cm worden zowel materiaaltoevoer als -afvoer volledig geautomatiseerd. "Een toonbeeld van hoe digitaal snijden vandaag perfect kan samensmelten met robotica", klinkt het bij Zünd. De machinebouwer benadrukt de modulaire opbouw van zijn systemen. "Of u nu een instapmodel zoekt of een schaalbare industriële oplossing, elke cutter groeit mee met de noden van de klant. Tools, softwaremodules, of automatiseringsopties: alles is plug-and-play uitbreidbaar. Het resultaat is een flexibel ecosysteem waarin elke component een strategische keuze is, geen compromis."
