Verpakking & labelPremium

Organisatoren Empack melden bijna 6.000 bezoekers combinatiebeurs

Terugblik op tweede editie Empack Gent

Bedrijven, sectororganisaties en inspirerende sprekers kwamen op 17 en 18 september samen in de hallen van Flanders Expo om logistieke en verpakkingsoplossingen te zoeken voor complexe uitdagingen.

Empack
In 2025 keert Empack terug naar Mechelen (Foto: Easyfairs)

Naast de bijna 6.000 bezoekers die de organisatie telde, meldt zij dat tijdens beide beursdagen meer dan 490 bezoekers deelnamen aan een van de seminaries tijdens Empack. De meer dan twintig sprekers behandelden vooral duurzaamheid als hot topic. Ook de standhouders zetten hun beste beentje voor. Hieronder een greep uit het aanbod in vogelvlucht.

Nieuwe Espera Nova ES-E weeg-etiketteermachine

Espera
De Espera Nova ES-E (Foto: Espera)

In Gent stond in de presentatie van Espera de nieuwe compacte weeg- en etiketteermachine Espera Nova ES-E centraal. De ES-E is speciaal ontworpen voor kleine tot middelgrote producties. Voor zware industriële omstandigheden en hoge snelheden blijft de ES-R de standaard voor volautomatisch wegen en etiketteren. Deze heeft een maximumcapaciteit van 140 verpakkingen per minuut, waar de ES-E er een van 80 verpakkingen per minuut heeft. De ES-B maakt het rijtje als instapmodel compleet met een snelheid van 65 verpakkingen per minuut.

De ES-E biedt ook een oplossing voor productverpakkingen van grote afmetingen met een optionele lange weegband. Daarnaast heeft het ES-E etiketteersysteem digitale functies waaronder de SmartHead digitale thermostrip. Deze functie geeft direct feedback bij de etiketteermachine zodra de afdrukkwaliteit verslechtert en stelt automatisch optimalisatiemaatregelen voor een optimale afdrukkwaliteit voor.

Alle systemen zijn modulair en kunnen worden aangepast en uitgebreid. Zij kunnen worden gecombineerd met maximaal vier printers van boven en onder. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals automatische of handmatige positioneringsgeleiders, automatische of handmatige beweging van de boven- en onderdrukker.

Met een machine met een weegband van 430 mm kunnen verpakkingen van minimaal 40 mm breed en 65 lang en maximaal 380 bij 430 worden verwerkt. Met een weegband van 650 mm kunnen verpakkingen worden verwerkt van 40 breed bij 65 mm breed en maximaal 380 bij 650 mm lang. De maximale printbreedte is 104 mm.

De Espera Nova ES-E werkt zonder perslucht. Dit betekent volgens de fabrikant niet alleen een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik, maar ook minder onderhoud en een eenvoudigere installatie.

Het Think4Industry Care-platform biedt realtime machinestatuscontrole en procesmonitoring. Door continu gegevens te verzamelen en te evalueren, maakt Think4Industry Care effectief voorspellend onderhoud mogelijk, wat resulteert in minder uitvaltijd en een langere levensduur. Dit is mogelijk door de integratie van het Internet of Things (IoT), wat zorgt voor een volledig geconnecteerde en efficiënte productieomgeving.

Papieren antinamaaketiketten en -verpakkingen

Autajon
Een papieren tamper-evidentzegel van Autajon (Foto: Autajon)

Autajon liet diverse voorbeelden zien van etiketten die namaak van merkartikelen moeten voorkomen. Zo heeft het een klein papieren etiketje waarmee een verpakking tamper-evident kan worden afgesloten. Het werkt in de praktijk zo, dat wanneer een verpakking wordt geopend, het zegeltje onherstelbaar ingescheurd is, zodat de eindgebruiker in één oogopslag kan zien dat een verpakking al eerder open is geweest. Bijvoorbeeld om de originele inhoud na gebruik door – een goedkopere – namaakinhoud te vervangen.

Autajon had al een dergelijke tamper-evident antinamaakzegel in het assortiment, maar dat was tot nu toe nog van PP, terwijl het nu van papier is. Onvermijdelijk aldus salesmanager Luc Dierckx, "Want verpakkers willen steeds meer van het plastic af.” Het gaat om een melkwit papier van pure cellulosevezels, waarbij het onderliggende bedrukte oppervlak zichtbaar is. De permanente lijm is honderd procent recycleerbaar. Bij frauduleuze opening is er een zichtbare beschadiging van de doos.

Autajon
Autajon biedt ook de mogelijkheid van een kartonnen tamper-evidentzegel (Foto: Autajon)

Een dergelijke zegel heeft Autajon ook in karton, zodat ook in het geval van bijvoorbeeld een verzendverpakking onmiddellijk te zien is of een verpakking al eerder open is geweest. Het oppervlak bevat speciale vernis om de doos te beschermen. Als de doos eenmaal geopend is, is het zegel verbroken en is deze ook niet meer hersluitbaar om te verbloemen dat de doos geopend is. Volgens Dierckx is dat in dit geval de meest economische oplossing zonder wijzingen in het grafisch of functioneel design.

Ook liet Autajon een bijzondere antinamaakoplossing zien die het heeft geproduceerd voor een speciaal biertje ter gelegenheid van een jubileum in Brussel. Het gaat om een papieren etiket met de contouren van het museum met veel tekst in het rood erop. Die tekst verdwijnt als de kijker er een mica voorhoudt. Dan blijven alleen de contouren van het museum over. Mocht de tekst door de mica nog wel zichtbaar zijn, dan weet de eindgebruiker dat het om een namaaketiket en daarmee wellicht namaakproduct gaat.

No Label-prints voor verzenddozen

Codipack liet een hele bijzondere configuratie zien van een etiketteerlijn met een No Label-printer en een fullcolourprinter van GSI (Graphic Solid Inks), de Colorize.

De No Label-printer print rechtstreeks in zwart-wit op de verpakking, zodat een etiket niet meer nodig is. Dankzij de gepatenteerde technologie en inkten kunnen digitale barcodes, labels en logo’s in zwart-wit met hoog contrast rechtstreeks op verpakkingen worden afgedrukt in één enkele doorgang en aan hoge snelheden. Dat kan zowel in- of nearline. Volgens Codipack is deze methode perfect voor het verhogen van de productiedoorvoer, het vermijden van dure verbruiksartikelen zoals linten, papieren labels en thermische printkoppen en het vermijden van tekorten in de toeleveringsketen van papier en kleefstoffen. De productie-efficiëntie en verwerkingscapaciteit is volgens Codipack met No Label ‘groter dan de langzamere print & apply-methode’. De capaciteit van de printer is 304 meter per minuut en de printhoogte maximaal 108 millimeter.

Op dezelfde lijn was de vierkleuren GSI Full Colorize in actie te zien. Met deze printer kunnen No Label-etiketten worden aangebracht aan een snelheid van 150 meter per minuut. Dankzij de SmartWhite is het mogelijk om levendige proceskleuren af te drukken op donkere achtergronden zoals bruin kraft. De processor van GSI biedt volgens Codipack een grote renderingsnelheid en maakt het printen van complexe logo’s en berichten mogelijk – inclusief variabele gegevens, barcodes, QR-codes en logo’s – op snelle lijnen zonder afbreuk te doen aan de beeld- of codekwaliteit. Achter zowel de No Label- als de Colorize-printer zit een uv-droger die ervoor zorgt dat de print onmiddellijk droogt. Uiteraard zijn beide printers ook afzonderlijk op een etiketteerlijn te plaatsen.

Codipack
Diede Schepens (links) en Arthur Van den Plas (beiden sales van Codipack) laten de resultaten van de afzonderlijke printers zien op bruin kraft (Foto: Erik Kruisselbrink)

Aromalabels voor extra beleving

Optimum Wellen
De Aroma Labels van Optimum Wellen bieden met een geurtje een extra dimensie (Foto: Easyfairs)

Optimum Wellen presenteerde onder meer zijn Aroma Labels. Door over het label te krassen komt de geur vrij van het product dat in de verpakking zit, zodat deze labels zorgen voor een extra stukje zintuiglijke verleiding. "Of het nu gaat om het onthullen van de geheimen van een fijne wijn of het vangen van de essentie van een heerlijke geur, de Aroma Labels moeten de ziel van een product nog meer tot leven brengen. Zij versterken daarmee de merkherkenning en klantbetrokkenheid", aldus Wellen. 

Pouches in plaats van bakjes met een deksel

Omron liet een aantal voorbeelden zien van single use-verpakkingen in de vorm van pouches die kunststof bakjes vervangen. Bijvoorbeeld van salades van Johma die tegenwoordig ook in dergelijke verpakkingen te koop zijn. Dat bespaart tot wel 40 procent aan plastic materiaal, vertelt commercieel directeur Europa Erik Middelhoff. Hij vertelt ook dat het overbodig is om een kleine single use-verpakking hersluitbaar te maken omdat de inhoud toch in één keer wordt genuttigd. "Dus waarom überhaupt de hersluitbaarheid?" Naast salades had Omron ook voorbeelden van petfood (kattenvoer) en nootjes als voorbeelden in de vitrine.

Omron
Johma gebruikt zakjes in plaats van hersluitbare bakjes als portieverpakking (Foto: Erik Kruisselbrink)

St. Luc wordt Packyard

Etikettendrukkerij St. Luc bestaat in feite al sinds jaren uit vier verschillende bedrijven. In 2006 sloot het bedrijf Microbox zich aan bij St. Luc, en later volgden ook Altrif Label en Pharmalabel. Om die krachtenbundeling sterker naar de markt te profileren, gaat de groep voortaan verder onder de naam Packyard. Daarbij wil het bedrijf in de ‘yard’ telkens de juiste verpakking voor iedere klant creëren.

Packyard
Packyard is de nieuwe naam van St. Luc (Foto: Easyfairs)

De volgende Empack-edities
De volgende edities van Empack staan alweer op de planning.
Empack Mechelen 2025 keert terug naar de Nekkerhal op 22 en 23 oktober. Ditmaal samen met Packaging Innovations.
Empack Namur 2026 vindt plaats op 19 mei in Namen.
Empack Gent 2026 zal opnieuw plaatsvinden in Flanders Expo op 22 en 23 september, in colocatie met Transport & Logistics en Logistic & Industrial Build.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Erik Kruisselbrink14 oktober 2024

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Verpakking & Label maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.