Heidelberg blikt terug op eerste ‘Packaging Tomorrow’ symposium in Wiesloch-Walldorf
Naar aanleiding van de viering van het 175-jarig jubileum van Heidelberg organiseerde de drukpersbouwer het symposium ‘Packaging Tomorrow’ in Wiesloch-Walldorf. Negentig internationale verpakkingsexperten namen deel aan het event. Een terugblik.

Het symposium ‘Packaging Tomorrow’ ging op zoek naar wat de toekomst in petto heeft voor verpakkingsdruk. De panelleden waren het erover eens: er bestaat al lang geen typische consument meer. Ook het verkooppunt ondergaat ingrijpende veranderingen door maatschappelijke en economische evoluties.
Verpakkingsdesign
Zo is de traditionele wekelijkse boodschappenstrategie aan het verdwijnen. Mensen shoppen nu vaker, maar kopen minder per keer, en beslissen vaak impulsief. Het beslissingsmoment gebeurt vaak pas bij het winkelschap, in dat korte ‘moment van de waarheid’ – waar het verpakkingsdesign de doorslag geeft. De focus ligt daarbij steeds minder op kwaliteit of prijs en meer op de emotionele aantrekkingskracht van de verpakking. Ook blijkt dat consumenten wereldwijd minder merktrouw zijn en sneller switchen, wat extra druk legt op hoe verpakkingsdesign moet presteren.
Daarom worden innovatieve, creatieve verpakkingen steeds belangrijker als onderscheidend commercieel strategie-instrument. Want bij intense concurrentie, spontane winkelsessies en hoge veranderingsbereidheid moeten producenten opvallen. Voor drukkers betekent dit: steeds meer drukopdrachten, kleinere oplagen, kortere doorlooptijden, en voortdurend hoge eisen op het vlak van flexibiliteit.
Wetgeving en duurzaamheid
De wereldwijde verpakkingsmarkt vertegenwoordigt een waarde van ruim duizend miljard dollar, en een derde daarvan is papier. Ondertussen stijgt de vraag naar duurzame verpakkingen naar verwachting tot 520 miljard dollar tegen 2030. Het enorme volume verpakkingen heeft een significante impact op het milieu. Vouwkartonproducenten die leveren aan de Europese Unie staan voor een extra uitdaging: volgens de EU-verpakkingsrichtlijn moet tegen 2030 alle verpakking recycleerbaar zijn. Dat vereist ingrijpende veranderingen in het hele proces, maar opent ook nieuwe kansen.
De panelleden benadrukten dat deze maatschappelijke en wettelijke verandering enorme kansen biedt. Tegelijk valt die uitdaging niet op te lossen door afzonderlijke actoren. “Een geïntegreerde aanpak is nodig: papier‑, folie‑ en filmsubstraatproducenten, leveranciers van inkten, coatings en lijmen, verpakkingsontwerpers en de consumentengoederenfabrikanten moeten samenwerken”, was de boodschap op het symposium. Bedrijven die hierin slagen, winnen marktaandeel en dragen bij aan maatschappelijke doelstellingen zoals afvalvermindering en CO₂-uitstootbeperking.
Automatisering en AI
De digitaliserings- en automatiseringsspecialisten benadrukten dat data essentieel zijn. Waar vouwkartonbedrijven vroeger manueel aangedreven waren, bewegen ze nu richting autonome, zelflerende ondernemingen. Bij kortere productieruns, frequente jobwissels en strakke deadlines is een betrouwbare datalaag cruciaal voor planning en optimale verwerking.
Kunstmatige intelligentie opent nieuwe mogelijkheden. Denk aan digitale tweelingen: een exacte digitale replica van fysieke producten en processen. Door continue data-uitwisseling optimaliseren die systemen workflows, voorspellen falen of onderhoud, en verhogen ze efficiëntie in de verpakkingslijn.
