09/09/2025
Op 22 en 23 oktober 2025 opent Empack Mechelen opnieuw de deuren in de Nekkerhal. Twee dagen lang staat de Belgische verpakkingswereld in het teken van innovatie. Dit jaar is Presa opnieuw aanwezig op stand B36 om bezoekers een hands-on beleving te geven van wat mogelijk is op het vlak van verpakken, coderen en etiketteren.
02/07/2025
De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) stelt duidelijke doelen voor de circulariteit van verpakkingen, inclusief ontwerpcriteria voor recyclage. Dat zal goed te zien zijn op de komende mondiale kunststofbeurs K.
01/07/2025
In januari start met BaReFOOD mogelijk een baanbrekend onderzoeksproject dat onderzoekt hoe gerecycleerd polyethyleen (rPE) veilig ingezet kan worden in voedselverpakkingen. Bedrijven kunnen zich nog aansluiten bij het project.
04/03/2025
De Universiteit Gent biedt vanaf september opnieuw twee postgraduaatsopleidingen aan op het gebied van duurzaam voedselverpakken. Voor het derde jaar op rij wordt Food Packaging georganiseerd, met drie keuzetracks: Food, Materials en Sustainability.
19/02/2025
AI wordt steeds geavanceerder ingezet voor kwaliteitscontrole en procesoptimalisatie in de snoep- en zoetwarenindustrie. Daarbij spelen machine learning en computervisie een sleutelrol. Dat bleek tijdens de vakbeurs ProSweets in Keulen.
19/02/2025
In de Brabanthallen in Den Bosch vindt op 2 en 3 april Empack Nederland plaats in combinatie met Packaging Innovations. Naast de 250 standhouders is een uitgebreid randprogramma opgetuigd.
19/02/2025
Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl hebben de handen in elkaar geslagen met de Reusable Packaging Coalition, een samenwerking die verdere opportuniteiten rond hergebruik van verpakkingen zal onderzoeken.
08/10/2024
Verpakkingen spelen een centrale rol in het versterken van duurzaamheid, het verlengen van houdbaarheid en het verbeteren van operationele efficiëntie. Het FAIRCHAIN-project en Pack4Food gingen na hoe dit in de praktijk kan verwezenlijkt worden.
13/08/2024
Het is de missie van Pack4Food om alle spelers uit de voedings- en verpakkingsketen te ondersteunen bij hun uitdagingen en innovaties. Op weg naar de duurzame voedselverpakking van de toekomst hanteert Pack4Food een visie die steunt op 3 kernboodschappen.
20/08/2020
In de duurzaamheidsdebatten is de voedingsindustrie een grote slokop. Naast de transportuitstoot, staan vooral de verpakkingen en de voedselverspillingen ter discussie. Net op deze punten proberen de R&D-afdelingen verbeteringen door te voeren, zowel bij de materiaal- als de machinefabrikanten.
20/08/2020
Het voedingslabel is al lang niet meer zo welomlijnd als weleer. Terwijl de functie van etiketten vroeger voornamelijk beperkt bleef tot de vermelding van de wettelijk verplichte informatie, gebruiken voedingsproducenten ze tegenwoordig ook om uit te pakken met extra informatie, zoals tips en recepten, promotionele acties, wedstrijden … Qua vormgeving valt het op hoe labels steeds naadlozer aansluiten op de eigenlijke verpakking. Ook de digitale mogelijkheden met QR-codes of Augmented Reality worden tegenwoordig ten volle geëxploreerd.
15/10/2019
U wilt uw product in een nieuw jasje steken? U wilt het wat beter doen opvallen in het winkelrek; virtueel of reëel? Maar u wilt ook een duurzaam imago uitstralen? Dan moet u sleeveverpakkingen overwegen.
18/09/2019
Empack toont elk jaar de laatste trends en ontwikkelingen omtrent verpakkingstechnologie en -machines. Gelijktijdig vindt ook Packaging Innovations plaats, het event dat de technologische verpakkingswereld van Empack combineert met de creatieve 'minds of branding'. Deze editie is meer dan ooit gericht op een uitgesproken bezoekerservaring. Beide beurzen zijn opgezet rond een mooie mix van netwerken, kennis delen en innoveren. Om dat te versterken, zijn er drie nieuwe initiatieven in het leven geroepen: Get Smart (in) Packaging, RetailDetail Food Congress en de Pentawards tentoonstelling & conferentie.
25/06/2019
Circulariteit, convenience en Internet of Things zijn vandaag de codewoorden die de verpakkingswereld typeren. Wie als voedingsproducent binnenkort niet voor verrassingen wil komen te staan, doet er best aan zijn verpakkingen nu al onder de loep te nemen. Zeker op het vlak van recycleerbaarheid staat de sector immers voor grote uitdagingen. Maar ook in het kader van authenticiteit, traceerbaarheid, transport en marketing is het belangrijk om met de nieuwste trends mee te zijn.
04/07/2018
Mediacampagne Empack 2018
19/03/2018
Is er een keerzijde aan de recyclagemedaille? De inkt op het drukwerk dat tot gerecycleerd karton herleid wordt, kan minerale oliën bevatten. Als dit gerecycleerde karton gebruikt wordt voor de verpakking van levensmiddelen, kunnen de vluchtige componenten uit de minerale oliën tot in het voedsel migreren, wat mogelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengt. "Er wordt volop naar oplossingen gezocht", weet dr. ir. An Vermeulen van Pack4Food.
23/01/2018
Industrie 4.0 is meer dan een modewoord, maar een verzamelnaam voor een aantal technologische ingrepen die uw productieproces digitaliseren en connecteren. Zo ook bij print & apply.
29/11/2017
Bioplastics zijn een ecologisch alternatief voor de conventionele verpakkingen. Ze zijn echter veel duurder dan de klassieke materialen en bij bepaalde bioplastics is verder onderzoek nodig om ze dezelfde functionaliteiten te bezorgen. Ook op consumentenniveau is er nog werk aan de winkel, maar dat bioplastics zullen doorbreken, staat vast.
29/11/2017
29/11/2017