Italiaanse elegantie en durf
Trends op internationale beurzen
Wereldwijd blijft verpakking een zeer veerkrachtige markt. In 25 jaar tijd zijn de volumes van plastic en papieren verpakkingen verdrievoudigd, terwijl die van metaal en glas zijn verdubbeld. De samengestelde jaarlijkse groei van de verpakkingssectoren tussen 2021 en 2026 bedraagt gemiddeld 4 procent. Achter deze positieve cijfers voor verpakkingen gaan echter een aantal hardere realiteiten schuil. Verschillen tussen continenten, natuurlijk, en hier in Europa een trend naar zelfgerichtheid bij de consument. Consumenten die worden bediend door grootwarenhuizen stellen hun eisen op het vlak van comfort, levertijden en prijzen. Zij wenden zich op hun beurt tot de merken, die hun eisen doorgeven aan de verwerkers, vervolgens aan de fabrikanten van apparatuur en ten slotte aan de leveranciers van grondstoffen. De dynamiek is omgekeerd. Deze vaststellingen volgen op de levendige Ipack-Ima beurs in Milaan afgelopen mei.

"Deze paradigmaverschuiving geldt vooral voor e-commerce, waar de vraag naar reactiesnelheid van verpakkingsfabrikanten het grootst is. De gemiddelde time-to-market voor nieuwe verpakkingen is 198 dagen en marketingdirecteuren willen dat dit tussen de 30 en 90 dagen is, terwijl consumenten dezelfde dag nog een goed verpakt product willen ... Artificiële intelligentie blijkt zeer noodzakelijk, want de aanpassingsuitdagingen zijn immens", zegt Luciana Pellegrino, voorzitter van de World Packaging Organisation, die de Italiaanse beurs opende. Deze grote vakbeurs bood een mooi overzicht van innovaties in proces- en druktechnologieën, verpakkingsoplossingen en nieuwe materialen voor de food- en non-foodsector.
Slimme fabrieken en samenwerkingsverbanden in de schijnwerpers

Drie complete lijnen, gewijd aan flexibele verpakkingen, dranken en koffie, toonden de meest geavanceerde technologieën van de markt. Aan de productiekant zette de Italiaanse groep Goglio zijn nieuwste generatie GStar-machine in voor de productie van 250 g koffieverpakkingen bestaande uit monomateriaal, waarbij duurzaamheid, snelheid en efficiëntie in één enkele oplossing worden gecombineerd. De asynchrone zakjestechnologie zorgt voor productiesnelheden tot 200 zakken per minuut en de mogelijkheid om tot 1 kg product te produceren. GStar is ontworpen om te werken met zowel traditionele laminaten als nieuwe 'kant-en-klare' monomaterialen. Het is ook volledig geïntegreerd in Goglio MIND, het IoT-platform dat is ontwikkeld om alle machineprestaties in realtime te bewaken, waardoor onderhoudsintervallen automatisch worden beheerd en grote productiestilstand wordt voorkomen. De lijn werd vervolledigd met een oplossing voor secundaire verpakking en end-of-line, volledig gebouwd door Aetna Group, bestaande uit een Wrap Around 20 van Sotemapack, een casepacker voor flexibele producten die tot 20 slagen per minuut kan maken, een Palwrapp van Robopac, een compacte palletiser met een geïntegreerde rekwikkelaar die garant staat voor maximale efficiëntie en een minimale voetafdruk, en een Auriga automatisch lasergeleid voertuig van Ocme.
Geoptimaliseerde verpakking en processen: een winnende combinatie

Elk jaar gebruikt een productielijn voor kartonnen dozen tussen de 5.000 en 15.000 kg lijm en verbruikt daarbij tussen de 12.000 en 15.000 kWh. Vandaar het idee van het Italiaanse bedrijf Tiber Pack om een automatisch casepackersysteem te ontwikkelen zonder lijm of hotmelt: het Nicetuck-systeem. Dankzij het innovatieve stanssysteem en het mechanische vouw- en sluitsysteem, slaat het Nicetuck-systeem een nieuwe weg in op economisch en ecologisch gebied. Deze complete Tiber Pack-oplossing vereist de aanschaf van de juiste machine, maar elimineert de onderhouds- en reinigingskosten die samengaan met hotmeltsystemen, terwijl de efficiëntie van de lijn aanzienlijk wordt verbeterd. De technologie is beschermd en het patent wordt momenteel onderzocht.
Het Italiaanse bedrijf Irplast maakt nu deel uit van de Japanse Toppan-groep, die gespecialiseerd is in de productie van Bioriented Polypropylene (BOPP) films. Deze films worden gebruikt voor gespecialiseerde flexibele verpakkingen, maar ook voor de productie en bedrukking van etiketten, kleefbanden en multi-pack oplossingen. In 2019 was Irplast het eerste bedrijf in Europa in de voedselverpakkingssector dat verpakkingen produceerde op basis van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen en de chemische recyclage van afval na consumptie. Op de beurs presenteerde het bedrijf Eco Easy Lift, een handvat dat is ontworpen voor het transport van multi-packs, met name in de voedingssector. Het materiaal, dat gemaakt is van BOPP en op PP gebaseerd non-woven, is ISCC+ gecertificeerd en geproduceerd als één materiaal, recycleerbaar met standaard plastic afval en in overeenstemming met de PPWR-regelgeving. Sinds het begin van 2025 heeft Irplast een lijn van Brückner gekocht waarmee het uit monomateriaal bestaande biofolies in PP kan extruderen. Met behulp van de LISIM-technologie kan Irplast extreem dunne folies produceren voor voedseltrays en andere toepassingen.
Verpakking of label: er is geen echte grens meer
Sales, een kmo gevestigd in Turijn, produceert verpakkingen en heeft naam gemaakt met de kartonnen doos BeNut. Deze doos is speciaal ontworpen voor wijn, is volledig gemaakt van karton, is sterk en personaliseerbaar en kan worden aangepast aan elke flesvorm. Deze kartonnen doos is ontworpen voor individuele zendingen of voor grotere zendingen die zijn aangepast aan de klassieke doos van zes. Er is geen oververpakking nodig voor e-commerce met de Ista 6-tests die momenteel worden uitgevoerd. Een gloednieuw intelligent label maakt ook deel uit van hun aanbod: geplaatst aan de binnenkant van een gesloten voedseltray, verandert het van kleur wanneer de inhoud niet langer eetbaar is. Het is niet langer de houdbaarheidsdatum of de temperatuur die de versheid aangeven, maar een chemische herkenning. Het project is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Pavia en is gericht op de markten voor gevogelte, vis en zuivelproducten. De productie van dit technologische label staat gepland voor dit jaar.
Imprima, de enige partner van 3M in Italië, is ook een kmo die alle soorten etiketten produceert. Het 'pratende etiket' dat op Ipack-Ima werd gepresenteerd, maakt gebruik van NFC-technologie om te communiceren met elke recente smartphone of tablet. Houd het apparaat omhoog en een spraaksynthesizer levert productinformatie in de lokale taal, inclusief smaakadvies, reclameboodschappen en verplichte informatie die moeilijk op het etiket is af te drukken. NFC-technologie voor etiketten is op zich niet nieuw, maar met het Digital Product Passport dat momenteel door de Europese Commissie wordt ontwikkeld, wint het systeem aan belangstelling. De voordelen voor consumenten zijn tastbaar: met één klik toegang tot informatie, in hun eigen taal dankzij geolocatie, met de mogelijkheid tot lezen voor slechtzienden, terwijl de anonimiteit van de gegevens behouden blijft. Voor de merkeigenaar, de strijd tegen namaak en de besparingen op het bijwerken en vertalen van productgegevens. Voor Imprima sluit het aanbod aan bij de vraag.
Blijf altijd een goede indruk maken
Tot slot was er het Nederlandse bedrijf Print.com. Op een zeer gastvrije stand, die in de smaak viel bij buitenlandse journalisten, lichtte Print.com zijn multidimensionale aanbod en de versterking van zijn ecosysteem toe. Het bedrijf voegt nu twee Nederlandse bedrijven toe aan zijn aanbod: Simian, een web-to-printplatform dat productiecapaciteit toevoegt (23.000 m² in de buurt van Groningen) en de merken onder hun paraplu uitbreidt, en ISI Publishing Innovators, dat digitale oplossingen biedt zoals merkportalen, white-label winkels en digital asset managementtools. Deze overnames completeren het aanbod van Print.com en versterken haar positie als printplatform dat zowel fysieke productie als geavanceerde softwarediensten integreert. Carlo Alberto Carnevale Maffè, professor Strategie en Ondernemerschap aan de Bocconi School of Management in Milaan, besluit: "Verpakkingen praten, bedrijven luisteren."
Foto's: Dominique Huret