“Ik had de job van mijn leven”
Sales manager Dirk Noens gaat met pensioen
Na een carrière van bijna veertig jaar in de Belgische vakpers neemt Dirk Noens, sales manager van Verpakking & Label Magazine, Grafisch Nieuws en M&C Magazine, afscheid van de vakbladenbusiness. Eind september gaat de bevlogen verkoper met pensioen. Hij wordt bij PMG opgevolgd door Sofie Vanderplaetsen, een ervaren account manager.

Dirk, jij studeerde af in 1984 als boekhouder. Wat deed je als eerste job?
DIRK NOENS: “Ik ben begonnen bij de Kredietbank, ik deed er verschillende jobs tijdens een korte passage. Daarna was ik actief als werfleider bij een grondwerkenbedrijf. Ik moest er werven coördineren, ik herinner me nog de werf van Agfa Gevaert in Mortsel. Ik kende heel weinig van die sector maar ik heb dat al doende geleerd. Dat moet je in het leven vaak doen. Ik wilde meer dan alleen maar met cijfers bezig zijn.”
In 1985 ging je aan de slag als advertising manager bij Business & Management Editions in Brussel. Hoe kwam je daar terecht?
NOENS: “Ik had in een jobadvertentie gezien dat ze bij die uitgeverij een advertising manager zochten. Aangezien ik in de industrie had gewerkt, ervaring had met planningen en financiën, en voelde dat ik commercieel talent had, waagde ik mijn kans. Het was in Brussel, bij wijze van spreken aan een hongerloon, maar het voornaamste was dat ik het interessant vond.”
Daar was je tien jaar actief. Voor welke bladen ging je de baan op?

NOENS: “Ik kon kiezen tussen twee bladen: een leidinggevend informaticamagazine of Industrial Systems, het kleine broertje in de industriële wereld dat moest opboksen tegen verschillende andere vakbladen. Ik koos voor het industriële blad omwille van de uitdaging. Er waren mogelijkheden om dat blad te verbeteren en te concurreren met de leidende bladen zoals in die tijd Technisch Management. Mijn skills en die markt, dat was een match voor mij. Je moet je goed voelen in je job en in de producten die je voert. Nog belangrijker was de match met de mensen die er werkten. We hebben nog steeds contact. Het waren vooral Franstaligen, daar heb ik mijn Frans sterk verbeterd.”
Hoe ging de business daar in Brussel?
NOENS: “Het was een zware tijd maar als je iets graag doet, is dat geen probleem. Langzaamaan konden we Industrial Systems uitbouwen. Dankzij hard werken, veel bezoeken, markten zien en creatieve zaken ondernemen. Op den duur kwam dat blad in de top-5 van de markt en we hebben er de nummer één van gemaakt. Dan kwamen er aanbiedingen van verschillende uitgeverijen.”
Je koos voor de uitgeverij Technipress, je kon er algemeen directeur worden?
NOENS: “Technipress had bladen voor ingenieurs zoals Technisch Management en Technivisie, ze hadden ook vakbladen voor de chemische industrie, de logistiek, enzovoort. Ik kende die markten en vanuit mijn financiële opleiding heb ik de cijfers van die uitgeverij geanalyseerd en een plan uitgeschreven om het bedrijf weer te doen groeien. Op basis van dat plan hebben ze me gevraagd om de uitgeverij te runnen.”
Hoe kwam je in de grafische sector terecht?
NOENS: “Keesing, onder andere uitgever van Grafisch Nieuws, nam de bladen van Technipress over en ze vroegen me om de grafische industrie op te volgen. Zo ben ik in 1999 gestart in de grafische. De toenmalige hoofdredacteur van Grafisch Nieuws, Alain Vermeire, heeft me toen wegwijs gemaakt. We hebben meer dan twintig jaar samengewerkt.”
Hoe komt een boekhouder eigenlijk in de vakbladenbusiness terecht?
NOENS: “De interesse voor de industrie is er altijd geweest. Bij de Kredietbank las ik al industriële magazines van a tot z. Het was de job van mijn leven, zoals ze zeggen. Je moet het graag doen.”
Je bent bijna veertig jaar actief in de vakpers. Hoe heb je de sector zien evolueren?
NOENS: “Het totaal aantal bladen is sterk verminderd. Alleen de marktleiders schieten nog over. Het gaat om consolidatie in een krimpende markt. Ook de industriële productie daalt in België. We zien dat ook in de grafische: minder productie, minder drukkerijen, fusies en overnames. Lezers kiezen ook meer en meer voor digitale kanalen. Het is een krimpende markt maar er is wel vraag naar kwalitatieve vakinformatie. Het is belangrijk dat de uitgevers de mensen blijven motiveren en ze bewust maken dat lezen over bepaalde markten zeer belangrijk is.”
Uitgevers worstelen wel met het verdienmodel online?
NOENS: “Je moet uniek zijn. Online producten die geen meerwaarde bieden, zullen onderuit gaan. Daar moet je als uitgever goed over nadenken. Het gevaar van online is ook de overkill, mensen haken af.”
Hoe zag je de advertentiewereld evolueren in die jaren?

NOENS: “Marketeers moeten nu alles bewijzen met cijfers en clicks, Wat is het resultaat van een bepaalde actie? Ik vind dat marketeers in hun basisopleiding meer over de essentie van de zaak moeten geïnformeerd worden, over de media en het crossmediaverhaal. Daar moeten ze op focussen en niet alleen op de cijfers. Hoe kan marketing een goed plan maken in overleg met de directie, in overleg met de product managers in het bedrijf. Het verloop van marketing managers in de bedrijven is ook heel groot.”
Zie je toekomst voor de vakbladenbusiness?
NOENS: “Goede vakbladen zullen blijven bestaan. Het aantal verschijningen zal misschien dalen maar interessante vakbladen zullen hun rol in de markt blijven spelen. Als er correct op gewerkt wordt, anders gaat het niet.”
Het was niet alleen verkopen in je loopbaan, maar ook ondernemen, nieuwigheden opstarten. Vanwaar die drive?
NOENS: “Dat zit in mij, dat is mijn karakter. We hebben M&C Magazine opgestart in 2004, een nieuw product voor de Belgische markt. Tien jaar geleden Verpakking & Label Magazine. Ook Get Smart, een nieuw evenement voor de grafische industrie, uit de grond gestampt. Ik wil altijd tegen de stroom ingaan. In dalende markten moet je opportuniteiten zien om te ondernemen en ze dan uitbouwen, dat is de uitdaging. Ook de variatie in een job is belangrijk”
Je was bijna 25 jaar actief in de grafische sector, het is niet de gemakkelijkste branche om budgetten los te weken. Wat was je geheim?
NOENS: “Je dossiers kennen, creatieve formules naar voren brengen, mensen op een correcte manier behandelen, overtuigen uiteraard. Je moet een service aanbieden waarbij je klanten ondersteunt in hun communicatie. Je moet echt een partnership aangaan met je klant, zeer goed opvolgen en servicen. Het is een volledig pakket.”
Bij PMG is Sofie Vanderplaetsen je opvolger. Heb je gouden raad voor haar?
NOENS: “Leer je markten door en door kennen. Zeer veel werken, anders lukt het niet. Ze moet zich in de markt positioneren. Een op een met haar producten zijn en ze echt verdedigen. Er gewoon voor gaan!”
Wat zijn je plannen voor je pensioen?
NOENS: “Ik ga tijd maken voor mijn familie en mijn hobby’s: sporten en reizen. Ik ga bij een schaakclub, wil saxofoon leren spelen, de economie volgen omdat het me interesseert. Terug meer literatuur lezen ook en als ik het niet kan laten misschien binnen enkele jaren terug wat business. We zullen zien.”
Bedankt voor je jarenlange inzet Dirk. Heb je nog een boodschap om af te ronden?
NOENS: “Ik heb altijd met goede mensen kunnen samenwerken, dat wil ik onderstrepen en ik wil ze ook bedanken. Goede collega’s in een loopbaan zijn zeer belangrijk, daar moet je ook geluk mee hebben. Ook hartelijk dank aan alle contacten en klanten voor de partnerships doorheen de jaren.”